Убитата англичанка пращала тревожни есемеси за непознат, който я преследва

Повечето британци в Турция я предупреждавали да не идва в България, защото били чували, че тук престъпността е огромна

Джанет Бенет, която беше зверски убита и изнасилена в ямболското село Маломир, е била заплашвана от мъж още като се появили със съпруга си в селцето.

Това твърди пред "Дейли мейл" британецът Стивън, който живее в турския град Алтинкум. Там са пребивавали Джанет и мъжът й, преди да дойдат в България. Той познава убитата от 8 години.

"Тя ми изпращаше есемеси, в които ми казваше, че непознат човек я преследва дори като отива до магазина. И понеже тя не му обръщала внимание, той почнал да я заплашва. И ме питаше какво да прави", казва мъжът.

И допълва,че повечето британци от турския град я предупреждавали да не идва в България, защото били чували, че тук престъпността е огромна.

"Това беше жена, която си обръщаше много внимание. Тя имаш и стил, и класа, които нямаше как да бъдат оценени в България. Тя отиваше там само с надеждата да намери евтино място за живот", допълва и Стела Уилямс, пак от същия турски град.

Резултатите от аутопсията на 68-годишната Джейн Остин показват, че смъртта на англичанката е настъпила в резултат на мозъчен кръвоизлив след удар в задната част на главата, съобщава окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.Намереното на местопрестъплението ДНК съвпаднало напълно с това на задържания, пише "Стандарт". За да прикрие следите си, Николов е направил и опит да запали тялото на жената. Окръжната прокуратура в Ямбол ще поиска днес постоянна мярка за задържането му под стража.

Представители на английското посолство у нас са се срещнали с роднини на почерненото семейството и им помагат в трудния момент. Според кметицата на Маломир Христина Димова жената имала брат, който се очаквал да дойде у нас. Тя обаче беше възмутена от другите англичани, които живеят в селото и които се интересували повече от кучетата на семейство Бенет, отколкото от състоянието на мъжа Ник Бенет. Той чул трагичната вест за смъртта на жена си в окръжната болница в Ямбол. 

"Уредихме да бъде приет там, защото е прекарал вече два инсулта, не знаех какви лекарства взема и се притеснявах как ще понесе новината", казва Христина Димова. Тя обаче е загрижена и за по-нататъшната съдба на мъжа. "Не знам дали имат деца, нищо не знам за тях. Дано да дойдат роднини и да поемат грижите за него", казва кметицата. 

Тя твърди, че Ник и съпругата му Джанет Елизабет пристигнали в селото преди два месеца от Турция. Двамата са пенсионери. Преди това Джанет Елизабет била танцьорка, занимавала се с белиденс. С мъжа си купили къщата, която била най-хубавата в селото, от други англичани. Наели и местно семейство срещу заплащане да им помага в домакинството. 

В резултат на инсултите Ник бил парализиран от едната страна на тялото, движел се с проходилка. "Говореха си на турски с мъжа, който го гледаше, защото малко знаеше езика. Жена му им готвеше", казва кметицата. 

Според нея англичаните били много симпатични, винаги усмихнати и въпреки езиковата бариера общували с българите в селото. С англичаните, които живеят в Маломир, също се разбирали. Джанет дори била канена на традиционните седенки от местните жени в селото. Семейството имало две кучета, които жената редовно разхождала. Така било и във фаталната вечер на 30 юли. 

Както винаги Джанет минавала по една и съща улица зад дома си и ги разхождала покрай парка. Дали убиецът я е дебнел, дали случайно я е видял, ще стане ясно в хода на разследването. Засега Николов отказва да дава показания. 

Вероятно мъжът е бил пиян, нападнал е британката, ударил я в тила, съборил я на земята, може би за да я ограби. После явно се изплашил и за да прикрие следите си, запалил тялото. 

Лично премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Сливен поздрави в неделя ямболските криминалисти и експертите от Бургас за експресно извършеното сложно ДНК изследване.

Никой в Маломир не иска за съсед Иван Николов. Той не е жител на селото, а там живеят майка му и вторият му баща. "Отказахме да го регистрираме, като разбрахме, че е престъпник", казва кметицата. Въпреки това в края на миналата година той се настанил в къща срещу 30 лв. наем. 

С убитата англичанка ги деляла една ограда, двамата се познавали. Хората от селото твърдят, че когато бил трезвен Иван бил работлив, засадил двора с цветя. Вадел си хляба като общ работник във винпром.

В Маломир живеят 740 души, като 28 от тях са англичани. Живеели с българите мирно и тихо, помагали си. Кметицата на Маломир се надява хората в селото скоро да се отърсят от шока след престъплението. Местните са категорични, че искат убиецът да лежи зад решетките до живот.