Акция във Фейсбук: Блокирай Мая Манолова за омбудсман

До момента 432 души са потвърдили, че ще присъстват

Граждани в социалната мрежа "Фейсбук" се организират да не бъде допуснат новият омбудсман Мая Манолова да заеме длъжността си от 20 октомври. За тази дата е насрочена и инициатива под надслов: "Блокирай Мая Манолова".

"На 20 октомври Мая Манолова встъпва в длъжност омбудсман. Точно тогава ние встъпваме в длъжност мирно блокиращи улицата точно там. Да видим колко ще издържи, без да ходи на работа", призовава инициативата за блокиране на ул. "Джордж Вашингтон" 22, където е седалището на  националния омбудсмана.

До момента 432 души са потвърдили, че ще присъстват.

Припомняме, че на 30 юли с тайно гласуване парламентът избра  Мая Манолова за национален омбудсман. Тя обаче ще встъпи в длъжност на 20 октомври, когато изтича мандатът на сегашния национален обществен защитник Константин Пенчев. За Манолова гласуваха 129 депутати, Пенчев получи подкрепата на 82, а 12 от бюлетините бяха недействителни. Манолова все още не е положила клетва пред парламента, тъй като не е напуснала БСП, каквото е изискването на закона.

Веднага след избора на Манолова в социалните мрежи се надигна вълна на недоволство и същата вечер пред Народното събрание стотици се събраха на протест. В същото време Манолова пък заяви, че бди над правото на гражданите да протестират.