19-годишен размаха пистолет срещу полицаи в Слънчев бряг

Служителите на реда проверявали младежа, когато той извадил Макаров

19-годишен насочи два пъти пистолет срещу полицаи, избяга от тях и разигра истинска екшън сцена из Слънчев бряг.Инцидентът се разиграл на 3 юли около 05.00 часа при полицейска проверка в района на заведение "Баунс" в Слънчев бряг.

При проверка на личните документи, Д.Б. от Смолян насочил пистолет към проверяващите го полицейски служители, след което побягнал, движейки се по централната алея на Слънчев бряг. След като бил застигнат от единия служител на реда, 19-годишният отново насочил пистолет срещу него, зареждайки го демонстративно. Полицаят произвел изстрел със стоп-патрон със служебното си оръжие, но младежът успял да избяга и да се укрие.

Веднага последвали процесуално-следствени действия, бил направен оглед на местопроизшествие и разпити на свидетели. Установено е, че Д.Б. се намира в апартамент в общежитие "Кристал" в Слънчев бряг. Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов и директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов разпоредили акцията по задържането да се осъществи от служителите от "Специализираните полицейски сили" към полицията в Бургас, отчитайки наличието на множество обитатели на общежитието, както и нестабилното състояние на въоръжения с боен пистолет младеж, укриващ се в сградата.

Спец-полицаите атакували апартамента, използвайки противозащитен куршумен щит и методи от специалната тактика, които да гарантират безопасността на служителите, в случай, че въоръжения младеж реши да стреля срещу тях с огнестрелното оръжие.

Д.Б. бил обезвреден и задържан без да се налага взривяване на светлинно-звукова граната, както е било предвидено, ако обстоятелствата налагали това. Полицаите иззели незаконно притежавания от младежа боен пистолет "Макаров" заедно с боеприпаси към него.

При извършения оглед са намерени и иззети още палка, маска, бокс, няколко мобилни телефона и лаптопа, за които се предполага че са предмет на престъпления, вероятно грабежи или кражби, казват от полицията.

19-годишният Д.Б. е криминално проявен за извършена през 2013 година измама в родния му град Смолян. Младежът е задържан за едно денонощие със заповед за полицейско задържане, като му е повдигнато обвинение по чл. 269* във връзка с чл. 339** от НК. С прокурорско постановление срокът на задържането е удължен на 72 часа и Д.Б. е приведен в следствения арест. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Несебър.