Министрите на Москов непреклонни - остават промените в Закона за лечебните заведения

Министерството на здравеопазването няма да оттегли от парламента внесените промени в Закона за лечебните заведения и да премахне от тях текстовете за приватизацията на болниците. Това стана ясно при обсъждането на законопроекта в Националния тристранен съвет. Бизнесът и синдикатите са недоволни от факта, че промените се обсъждат след внасянето им в парламента и атакуват част от тях.

То ще разчита на депутатите да отстранят спорните текстове между първо и второ четене, или да гласуват против при окончателното приемане. 

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков поясни, че сливането на болници ще гарантира качествено лечение. Това ще е условие за финансиране от Здравната каса в бъдеще. Тоест, това премахва възможността пациент, който е примерно след исхемичен инсулт, да не бъде изписван и след това да си търси друго лечебно заведение, в което да провежда физиотерапия и рехабилитация, това да му бъде гарантирано, обясни Шарков.

Вариантите са три: първият - сливане, което вече е заявено от Специализираната белодробна болница във Варна, която ще е част от Университетската "Света Анна". Вторият вариант е функционално обединение, което ще изисква договори между лечебници, а третият - създаване на консорциум. Това гарантира запазване на собствеността и юридическата самостоятелност, но позволява купуването на обща апаратура например, която да се ползва от тези лечебници в консорциума.