Въвеждат задължителни застраховки на жилища?

Българските граждани ще бъдат задължени да вземат мерки за предпазване на имуществото си от вреди и за ограничаване на вредите от бедствие, предвижда нов законопроект

Българските граждани ще бъдат задължени "да вземат мерки за предпазване на имуществото си от вреди и за ограничаване на вредите от бедствие". Това предвиждат приетите на първо четене от Народното събрание промени в Закона за защита при бедствия, съобщава БГНЕС.

Поправките са внесени от вицепремиера Томислав Дончев и бяха приети с 90 гласа "за", 25 "против" и 10 "въздържал се". По време на дебатите законопроектът бе подложен на тежка критика от страна на БСП, а в защита на промените се изказа единствено Атанас Атанасов от Реформаторския блок и заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев.

В задълженията на гражданите се вписва нова точка, а именно "да вземат мерки за предпазване на имуществото си и за ограничаване на вредите от бедствието, както и да спазват предписанията на компетентните органи за отстраняване на източниците на опасност за причиняване на вреди". В самите мотиви на законопроекта е записано, че той цели "да се стимулира сключването на застраховки и подобряването на застрахователната култура на гражданите".

Помощ при бедствия вече ще се предоставя на физически лица при необходимост от основен ремонт на жилищата им, засегнати от бедствие, ако лицата отговарят на критерии, изготвени от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Занапред Агенцията за социално подпомагане ще преценява кои лица трябва да бъдат подпомогнати чрез индивидуална преценка за това, доколко лицето не е могло заради социалния и икономическия си статус да застрахова само имуществото си срещу съответния риск.

От името на вносителите от кабинета зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев коментира, че Агенцията за социално подпомагане има капацитета да се справи с новите си правомощия. На принципите, на които работи агенцията в момента, тя ще прави социална анкета, която ще представи на Междуведомствената комисия за преценка кои хора да бъдат подпомогнати. Няма субективен подход, правилата са заложени в действащата наредба - просто трябва да се констатира дали тези граждани отговарят или не на тези критерии, каза Ананиев.