БНБ откри нов тип фалшиви двулевки

При пипане с пръстите на ръцете лесно се установява гладка хартия, по-тънка от оригиналната банкнотна хартия и липса на релеф в печатните изображения на лицевата страна на банкнотата

Националния център за анализ към БНБ е регистриран нов тип фаслшиви банкноти от 2 лева, емисия 2005 г., съобщиха от пресцентъра на БНБ.При този тип неистински банкноти e имитирана холограмната лента. Характерното в случая е, че оптическите ефекти в значителна степен наподобяват тези при истинските банкноти.

Метод на проверка за разпознаване на този тип неистински банкноти: При пипане с пръстите на ръцете лесно се установява гладка хартия, по-тънка от оригиналната банкнотна хартия и липса на релеф в печатните изображения на лицевата страна на банкнотата. При поставяне на банкнотата срещу светлинен източник се наблюдава неясно, остатъчно изображение на водния знак – изправен лъв.

БНБ напомня, че в случай на съмнение относно истинността на банкнота, трябва да се обърнете към БНБ или към най-близката банка, където ще проверят банкнотата. Ако вече сте приели неистинска банкнота, сте длъжни да я предадете в най-близкото поделение на МВР, където ще Ви издадат документ за това. Бихме искали да обърнем внимание, че при приемането на банкноти гражданите трябва да ги проверяват.