Собственикът на автобуса от Бакаджиците духна в чужбина, шофьорът умира в затвора

Няма да има справедливост, скептични са роднините на жертвите

Собственикът на неизправния автобус, убил 18 души преди 6 години в местността "Бакаджика", е напуснал България, съобщиха близки на загиналите пред БНТ. На днешната дата е поредната годишнина от трагичния инцидент, за който на по 10 години затвор бяха осъдени шофьорът на 20-годишния "Чавдар" Господин Димитров и собственикът на фирмата, чийто автобус се повреди, Слави Славов.

"Няма да има правосъдие. Нещо куца в тая държава", казват близки на загиналите, а от МВР обясняват, че са взели всички необходими мерки. Славов се издирва от 2012 година, когато Върховният касационен съд потвърди 10-годишната му присъда, а шофьорът на автобуса разпродава цялото си имущество, преди да влезе в затвора, където умира от инсулт през 2012 година. Роднините на загиналите трябва да платят огромни суми за разноски, за да заведат гражданско дело срещу Слави Славов, но тъй като те нямат тези пари, делото е прекратено.

Роднините получават обезщетение от фирмата, застраховала автобуса. Така попадат обаче на следващата порочна практика – казват им, че трябва да сключат договор с посредник, който да гарантира изплащането на сумите, като посредникът получава 5% от всяко обезщетение. Ако се откажат от договора, неустойката е 5 хиляди лева.

Две седмици преди катастрофата автобусът минава технически преглед в сервиз в град Елхово и в протоколите пише, че е изправен. Експертизите после доказват, че ръчната и крачната му спирачки не работят. Сервизът не понася никаква отговорност.