Кметът на Гърмен реши: Слагаме камери на територията на общината

Една от камерите ще бъде поставена на самия вход на ромската махала 'Кремиковци', а другите ще са на входните и изходни артерии от общината

4 камери ще бъдат монтирани на територията на община Гърмен. Това съобщи кметът Минка Капитанова, цитирана от „Фокус”. Тя уточни, че това са превантивни мерки, които са били обсъждани с институциите още преди ескалирането на напрежението и конфликта между българи и роми от предходните дни.

Капитанова е категорична, че проблемът в община Гърмен в момента е социален, като той е тлял доста време. Една от камерите ще бъде поставена на самия вход на ромската махала „Кремиковци“, а другите ще са на входните и изходни артерии от общината. „Останалите три ще бъдат при село Дъбница, където са изходите за община Сатовча и община Хаджидимово, другата камера е предвидена за изхода при село Господинци, това е вече по пътя за Благоевград, пък и е входна артерия, оттам и последната ще бъде разположена на входа и изхода от Гоце Делчев към Гърмен“, допълни Капитанова. Според нея камерите ще окажат благоприятен ефект, защото най-малкото ще се намали процента на кражбите на земеделска продукция.

До предприемането на тези действия се стигна след като на 23 май, българи и роми от селото се сбиха, заради направена забележка за силна музика. В следствие на боя трима души пострадаха, а 8 бяха задържани. Конфликтът предизвика масовото недоволство на жителите от Гърмен, които поставиха ултиматум на властта, че в срок до 2 юни, трябва да започне премахването на незаконните постройки в ромския квартал „Кремиковци“, както и изселване на част от обитателите му. В общината бе сформиран и Инициативен комитет за стачни действие, който всяка вечер организира мирен протест-шествие по улиците на Гърмен.