Нова измама: Хакери крадат профили във Фейсбук и рекетират

От жертвите се иска финансова помощ - между 500 и 600 лв.

Изобретателни измамници са се насочили към социалните мрежи. Схемата е проста – крадат се реални профили, от които се разпращат изпращат съобщения с молба за превод на пари, показва репортаж на Нова телевизия.

31-годишната Вероника Цветанова разбрала, че от нейно име до нейните приятели са изпратени съобщения с молба за пари по спешност. Сумите са в размер 500-600 лева, а съобщенията идват от нейно име във фейсбук.

Действията на хакерите са елементарни, влизат в масива данни, променят настройките на публично работещ рутер и изпращат съобщения от името на собственика на профила, обясняват спецове по компютърни престъпления.

Измамниците изпращат сметка в чужда банка, титуляр е лице от чуждестранен произход, по която да бъдат превеждани сумите. Схемата е добре обмислена, а работи, защото самите потребители са доста безхаберни към защитата на профилите си.

Изпратените пари се взимат от измамниците, а сумите се връщат от собственика на профила, който уж е отправил искането за превода. Със сигурност в България има доста пострадали, но повечето от тях не подават жалби в полицията, смятат експерти. Те съветват да се използват възможностите за защита на личните данни в интернет.