В Гърмен зреят два конфликта и те са социални, а не етнически

Много е лесно в един социален конфликт, когато участват представители на различни етноси, да придобие окраската на етнически, смята Деян Колев

Случаи като този в Гърмен тепърва предстоят. Всяко напрежение по какъвто и да било повод трябва да ни тревожи, особено тогава, когато то може да бъде използвано. Това коментира в ефира на БНР Деян Колев, председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”

„Същността на конфликта не е междуетническа. Много е лесно в такъв социален конфликт, когато участват представители на различни етноси, много бързо неговата социална същност се измества и добива етнически окраски, което е тревожното.” добави експертът. Той е категоричен, че общото между конфликта в Гърмен и случилото се в Катуница преди години е, че и двете ситуации се случват в навечерието на избори.

Според него не е трябвало да се допуска свръхконцентрация на новозаселили се роми: Протестиращите много ясно казват, че с ромите, с които живеят открай време в тези села, проблеми няма. Проблемите са се появили, когато за една година махалата се е увеличила три пъти. Очевидно е, че е стимулирано заселването на идващи от други места роми. Очевидно е, че не са спазени голяма част от предписанията за разрешаване на жилищните проблеми там. Това неминуемо води до появяването на такъв конфликт. Той предположи, че конфликтите най-вероятно са два – между ромите и българското население, и между местните и новонастанилите се роми.