​Д-р Дечев: Министър Москов ми взе главата, защото съм му опозиция

Големият казус е унищожаването на позитивните изключения в цялата здравна система

За сливането на „Св. Иван Рилски“ и „Александровска“ болница няма решение на МС, това е само намерение, не случайно се назначава нов директор. Моята персона обаче е малка част от казуса. Големият казус е унищожаването на позитивните изключения в цялата здравна система. И това, че съм опозиция на Москов ми струва главата. Това каза в ефира на Би Ти Ви освободеният само преди дни директор на столичната болница „Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев.

Той подчерта, че е трудно в България да има държавна болница, която да е печеливша и да отговаря на европейските стандарти. Но „Св. Иван Рилски“ от 5-6 години е трайно на печеливш финансов резултат, за разлика от „Александровска“, която е губеща и има огромно задължения към държавата. В този смисъл той не вижда какъв положителен резултат ще бъде постигнато при сливането на двете здравни заведения, имайки предвид различното заплащане на лекарите в тях, както и дублирането на редица клиники, което очевидно ще създаде нови проблеми.

Тече злокобен план и явно аз не се вписвам, като човек, който може да го проведа – да унищожиш положителния пример в болниците. Не е логично да работиш против интереса на пациентите. Нали задължение на всеки директор на болница е на първо място да създаде организация, която да предлага качествен медицински продукт и на второ - да няма задължения. Заради това, че аз се не приех за спроведлив начина, по който се разпределят бюджетите за болниците и се обявих против въвеждането чекинг системата с лични карти, защото смятам, че тя ще погълне само един милиони, но няма да бъде ефективна, се оказах неудобен за новите управляващи. Ако обаче продължават да твърдят, че ще има сливане на двете болници– за мен „ Св.Иван Рилски“ е зачеркната като кариера и затова нямам намерение да влизам в ролята на палач на моите колеги, категоричен бе д-р Дечев.