Закупена с европари нова пожарна кола изгоря заради дефект в електрониката

Инцидентът е заради пламнали треви край Лом, двама пожарникари са с изгаряния

Нова пожарна кола изгоря при гасене на пламнали сухи треви в Лом, съобщава "Преса". Пострадали са и двама пожарникари. Нелепият инцидент станал в индустриалната зона "Запад" на ул. "Лудовико Миланези" в Лом.

Там пламнали треви и екип огнеборци тръгнал да гаси пожара с най-новия автомобил на службата "Ивеко 7017". Колата е собственост на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Монтана и била доставена в Лом в началото на тази година. Тя е купена със средства по оперативните програми на ЕС.

Веднага щом пристигнали на мястото на стихията пожарникарите разгърнали шланговете, но помпата за вода блокирала. Огнените езици тръгнали към колата. Униформените се опитали да я изтеглят по-далеч от пламъците, но блокирал и двигателят.

Огнените езици били понесени от вятъра и обхванали мълниеносно машината. На помощ спешно се притекли и други пожарни коли, но стихията превзела "Ивекото" и то изгоряло. При опит да спасят новия автомобил са пострадали двама пожарникари. Шефът на дежурната смяна 45-годишният Аврам Аврамов е получил изгаряния по ръцете през неопреновите ръкавици и лицето от втора степен. Той е в хирургично отделение в ломската болница и няма опасност за живота му, казаха медици.

Колегата му Цветан Димитров е с по-леки поражения. Димитров се опитал заедно с двама свои колеги да извлекат пожарната на безопасно място. Пожарната е изгоряла над 50%. Полицаи са извършили оглед на мястото след произшествието. Според разследващите най-вероятната причина за инцидента е техническа неизправност. По неофициална информация още при доставката колата е дала дефекти в електрониката и е била изпратена на ремонт и върната след месец.

По случая е образувано досъдебно производство в полицейското управление в Лом. Назначени са експертизи, които да установят какви са причините за пожара и за изгарянето на автомобила, каза пред „Де факто“ шефът на пожарната главен комисар Николай Николов. Ако се установи, че става дума за технически дефект ще предявим претенции към фирмата производител и застрахователя, добави той.