Разширението на метрото обърка разписанието му

Хората масово се оплакват, че *обърканата* транспортна схема ги принуждавала да закъсняват за работа

Закъснението на метро влакчетата в последно време внесе смут сред столичани. Хората масово се оплакват, че „обърканата“ транспортна схема ги принуждава да закъсняват за работа, тъй като се налага да се доверят на повече от един вид транспорт. 

Изпълнителния директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев обясни. „В пиковите часове сутрин Линия 1 - от „Младост 1“ до „Сливница“, се движи в порядъка на около 3,5 минути интервал. В извън пиковия час - между 4,5 минути и 9 минути за втората линия." Според него закъснението се дължало на факта, че през 2-3 дни се налагало изкарване на влакове при повреда и вкарване на нови, което изисквало време.

Братоев изрази надежда, че с удължаването на лъча до летището и Бизнес парка интервалите между влакчетата ще бъдат – за „Сливница“ - „Младост 1“ – около 3 мин и 10 сек - 3 и 15, а към Бизнес парка и летището - през 6,5 минути. "Зависи, уточни все пак Стоян Братоев, цитиран от Novini.bg, и допълни, че интервалът на движение се определя от броя пътници. „Най-много има от „Младост 1 до „Сливница“, тя е дълга 20 км, първата е най-натоварена“, каза Братоев. Случайно или не обаче, оплакванията са именно от тази линия. Вместо на 7-8 минути, влаковете през деня пристигат на 13.

От своя страна зам.-началникът движение в „Метрополитен“ Александър Георгиев поясни: „Влаковете са на стандартен интервал, какъвто е упоменат. От 2-ри ще има пуск към летището. Мисля, че нещата, ще се нормализират."

Помолен да коментира дали с пускането на новите отсечки ще има повече чакане за влак, Георгиев не се ангажира с прогноза. „Каквото е заявил като информация изпълнителният директор. За съжаление, наизуст информация не мога да дам“, посочи той и помоли за време, за да се информира от диспечерите, същите, които малко по-рано ни свързаха с него, тъй като не можеха да ни дадат обяснение на питанията.