Омбудсманът гневен: Погубваме хиляди деца във възпитателните училища

​Закриване на възпитателните училища е намиране на решение на детското правосъдие.

Това поиска омбудсманът Констатнин Пенчев, който взе участие в дискусия за детското правосъдие като заключителна част от проект „Адвокати в защита правата на детето".

„Това са едни затвори, в които децата стоят без присъда и без да знаят до кога", изтъкна той. Ние тези души ги убиваме, предупреди Пенчев. Затова и той поиска закриване на възпитателните институции за деца и да се намери по-добра форма за превъзпитаване на малолетните и непълнолетни правонарушители.

Не сме в ерата на Макаренко, заяви Константин Пенчев. В оперативен порядък трябва, според него, да се намерят решения на детското правосъдие. Затова и той поиска гъвкаво правораздаване.

Липсва специализация на адвокатите, предоставящи правна помощ на деца, липсват и знания относно детската психика, както и знания относно системата за закрила на детето, това са основните констатации на проекта „Адвокати в защита правата на детето". Изводите сочат още, че липсва и информация относно различните институции, които предлагат услуги на детето и в които то може да бъде настанено. Освен това се отбелязват и недостатъчно знания относно международните стандарти за правата и закрилата на детето. Освен това липсва механизъм, позволяващ на съответната адвокатска колегия, при определянето на служебен защитник или особен представител, да вземе предвид евентуалната специализация на адвоката в областта на правата на детето.

Душата на детето, според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, трябва да е акцент в дискусията за детското правораздаване. Ако нараним това малко същество, когато то влиза в съдебна институция, то няма нищо по-грозно като събитие в неговото детство, което ще остане в него, подчерта той. Важен е не субектът на правораздаване, а малкото човече, което влиза в съдебната зала, категоричен е Лозан Панов.

Вергиния Мичева, зам.-министър на правосъдието, изтъкна, че част от правосъдната реформа е детското правосъдие. Много неща, по мнението й, трябва да бъдат променени по отношение на детското правосъдие. Без законодателни промени реформата няма как да се случи, убедена е Мичева.

Нужни са спешни реформи в детското правосъдие, убедена е тя. Нова Зеландия, Южна Африка, Черна гора и Канада са модели на добро детско правораздаване, от които страната ни черпи опит. До края на годината ще имаме 19 сини стаи, които ще помогнат по-лесно децата да се справят с досега си до правосъдие, изтъкна Вергиния Мичева.

Детското правосъдие е съществена част от съдебната реформа, според омбудсмана Констанитн Пенчев. Има цели области в правото, в които сме много много назад, да не кажа в 50-те години на миналия век, изтъкна той. За мен детското правосъдие не означава НПК, не означава сини стаи, заяви той. Според него детското правосъдие засяга и промени в ГПК и семейния кодекс.

Всички ние сме в дълг към децата в България, подчерта и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева. Въпросите не могат да бъдат отлагани, категорична бе тя. Децата освен душа, имат и права и ние като държава трябва да защитаваме техните права, изтъкна Жечева.

Препоръките на експертите е по-засилена специализация на органите, разследващи престъпленията срещу деца. Нужни са и мерки за недопускане на вторична и повторна виктимизация. Експертите препоръчват минимален брой разпити на децата, както и провеждане на разпита в подходящо за тази цел помещение от подготвени специалисти. Също така препоръчва се децата, пострадали от престъпления да бъдат насочвани към правна помощ, не само когато има противоречие между интересите на родителите им и техните интереси, но и във всички случаи, когато не са представлявани адекватно. Освен това експертите съветват да се осигурява специализирана правна помощ в производствата за настаняване в институции, както и достъп до правна помощ на децата, настанени в институции.