Москов плаши със санкции болници, ако мамят пациенти

Целта на основният пакет е да има апаратурно, финансово и кадрово обезпечаване на всички масови заболявания

Ще се налагат санкции на болници, които искат пациентите да заплащат дейности, включени в основния пакет, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов, който коментира предстоящите промени в Закона за здравното осигуряване, приет в пленарна зала на първо четене.

В него се предвижда основен и допълнителен пакет, по които пациентите ще бъдат лекувани.

"Качествено лечение на инсулт е част от основния пакет, а това в момента не се случва", допълни Москов и добави, че за лечение на заболявания, които не влизат в основния пакет, "има два начина, като единият е влизане в листа на чакащи, а другият - доброволно здравно застраховане".

По думите му целта на основният пакет е да има апаратурно, финансово и кадрово обезпечаване на всички масови заболявания.

В системата на акредитациите, която отново ще стане задължителна за болниците, са описани ясни критерии, по които болниците ще формират листи на чакащи, каза още министър Москов.

Той посочи, че в момента слуша "идиотизми", че болни с онкологични заболявания или с инфаркти ще трябва да бъдат в листи на чакащите. "Напротив - те в момента са в листи на чакащите", заяви министърът.

Той посочи, че с новите промени, при излизане от здравно заведение, освен епикризата, която пациентът получава, ще получава и финансов документ, в който пише какви разходи са били извършени за неговото лечение.

Москов участва в първото заседание на "Партньорство за здраве" - консултативен орган към Министерския съвет, в чието откриване присъства и премиерът Бойко Борисов.