​Природозащитници обявиха война на дървената мафия с видео клипове

Отношението към гората е дърварско, а не ллесовъдско, казват родолюбците

Сдружение „За Ботевград“ се е заело да спре безразборното изсичане на горите в района. Природозащитниците снимат клипове и нагледно показват как се унищожава българската гора.

Няма контрол и ответни мерки срещу дървената мафия, това разказа по Нова ТВ казва Борис Тимчев, един от членовете на еко сдружението. Защитникът показа заснети от него кадри на територията на държавно ловно стопанство „Витиня“.

Цял тир засякохме с немаркирана дървесина. Получихме сигнал и отидохме, но колко такива тира са минали, никой не може да каже. В Ботевградско пък сме засекли камиони без регистрационни табели, които са натоварени с дървесина. Това е доста срещана картина в този край. От гората камионите се прибраха натоварени в дървообработваща фирма в Ботевград. Предупредихме полицията, тя дойде но не спря камионите за проверка, а ги ескортира до фирмата. После разбрахме, че има наказания на шофьорите, че управлявали автомобили без номера, но за изсечената гора няма наказания. Подобни кадри имаме от Берковицаr и други райони. Отношението към гората трябва да бъде лесовъдско, а не дърварско, призова защитникът.