Протестно шествие срещу бежанците се проведе в Харманли

Част от местните смятат, че чужденците не трябва да имат същите права като тях

Протестно шествие срещу бежанците премина по улиците на Харманли. Участниците отправиха упреци към бездействието на кмета Михаил Лисков и някои държавни институции по отношение на проблема с бежанците. В акжцията взеха участие около 30 човека, а крайната им цел беше бежанският лагер.

„Ние продължаваме да сме срещу свободното движение на пришълците из Харманли. Не сме съгласни те да имат повече права от нас. Ако един българин не си е платил осигуровките, той няма да бъде прегледан, но на чужденците им се осигуряват пълни медицински грижи, храна отопление и други социални придобивки,“ заявиха организаторите. На тях им правило впечатление, че много от бежанците се разхождали из града със скъпи телефони и нови дрехи.

„Може сред тях да има такива, които са пострадали от войната в Сирия, не тези не ни приличат на такива,“ сподели Гергана Мургова. Според някои от протестиращите в казината можело да се видят много бежанци и през деня и през вечерта. Те не спазвали вечерния час. „Не може заради няколко човека, които имат заведения и печелят, да пати целият град“, е мнението на Петя Геолгиева. Според нея бежанците се разхождали из града с ножове.