​Скандал: Чиновници точат европари за деца с проблеми

С фалшиви фактури за бензин, дърва и тоалетна хартия Агенцията за социално подпомагане осребрява милиони

Агенцията за социално подпомагане бе уличена в груби нарушения и злоупотреби с европейски средства в Дом за деца с проблеми във Велинград. Това показа репортаж на Би Ти Ви.

Сигналите са подадени от три служителки в дома, а проверката показва, например, че са похарчени 3500 лева за три пътувания от Велинград до Пазарджик, при разстояние от 45 километра, които са платени на Общинската болница във Велинград. Сумата е за превоз на децата от града, в който живеят, до центъра за настаняване с линейката на болницата. Бивша служителка обаче разказва, че всеки път, когато са били карани децата до болницата, това се случвало с общинското бусче.

По фактури са купени дърва за огрев от Пловдив на три пъти по-висока цена, отколкото ги продават във Велинград. Пак по отчети са платени 12 000 лева за дрехи на децата. По документи са купени 50 зимни якета, а децата са 14. За служебното облекло пък на деветима служители са похарчени над 4000 лв.

Под всичко това стои подписът на кмета на Велинград - Иван Лебанов. Градоначалникът отрече да е одобрявал разхищения и за пръв път чува, че са платени 3500 лв. за пътувания.

Ръководител на проекта е Недялка Стефанова - директор на отдел Образование в общината. И тя не успя да обясни защо са плащани по 2 лв. за руло най-обикновена тоалетна хартия, например. Кметът увери, че виновниците ще си понесат отговорността. Недялка Стефанова твърди, че за всички дейности, осъществени от центъра, са издадени документи.