Започна сторежът на втората джамия в Кърджали

Храмът ще побира 1200 богомолци и ще бъде един от най-големите в страната

В Кърджали започна изграждането на втора джамия в квартал "Прилепци". Джебелската фирма „Деведжи" вече е започнала изкопни работи. Храмът ще побира 1200 богомолци и ще бъде един от най-големите в страната. Дарителите на средствата от Република Турция са избрали за изпълнител фирма „Деведжи". Джамията ще бъде завършена до година и половина.

По този повод кметът на Кърджали Хасан Азис даде курбан, както повелява ислямската традиция. Кръвта на жертвения бик попи в бъдещите основи на храма. С месото от бика следващия петък в джамията на Пазара ще бъде раздаден пилаф. Месо от жертвеното животно ще бъде предоставено на храма „Св.Георги", за да бъде раздадено от отец Петър и на християни.

За курбана в Кърджали пристигнаха генералният консул на Република Турция в Пловдив Алпер Акташ, народните представители от Кърджалийския многомандатен район Ердинч Хайрула, Мустафа Ахмед и Шабанали Ахмед. На обекта дойдоха и председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, зам.-кметовете Юсеин Ахмед и Мухаррем Мухаррем.

В посланието си към тях районният мюфтия Бейхан Мехмед пожела новият храм да стане център на възпитание на подрастващите. Този молитвен дом ще бъде център на толерантност в Кърджали, категоричен бе духовникът.

Още през 2007 година Общинският съвет на Кърджали даде единодушно зелена светлина за строителството на втора джамия в града и предостави терена. Екипът, адаптирал проекта, е съставен от българи, турци и арменец. Построяването се забави заради набирането на средства