БДЖ купува скоростни влакове за 210 млн. лева

Те ще се движдат по линията София-Бургас и ще бъдат изплащани в срок от седем години

БДЖ ще обяви още тази година обществена поръчка за купуване на нови мотрисни влакове, който развиват скорости от 160 км в час. Те ще са няколко и ще работят по линията София-Бургас. Това заяви изпълнителният директор на „БДЖ Холдинг“ Владимир Владимиров, цитиран от „Труд”.

Той обясни, че намерението е БДЖ да плаща придобивката си в продължение на 7 години. За тази цел ще отиват по 30 млн. лв. всяка година, като сумата за този капиталов разход бъде гарантирана в предстоящата дългосрочна програма за финансово оздравяване на железниците.Парите ще дойдат от бюджета, като капиталов трансфер. 

„Една година ще отнеме само производството на влаковете, които ще поръчаме на отделни етапи на фирмата, спечелила търга. Започваме още сега подготовката на поръчката, защото 7-годишната програма за финансово оздравяване трябва да се приеме от правителството и от парламента до средата на февруари“, каза Владимиров. Парламентът възложи на БДЖ да я изработи преди две седмици, когато подкрепи трансформирането на тазгодишния капиталов трансфер от 40 млн. лв. в субсидия за пътнически превози. Скоростните мотриси нямат нищо общо с шинобусите, чието закупуване засега е неясно.