Задминахме ги американците - по брой коли

Главният архитект на София се пошегува, че това е единствената област, в която сме пред американците

Броят на колите в София на глава на населението е по-голям от този показател в САЩ. В столицата на 1000 души се падат 520 автомобила, а в Съединените американски щати на 1000 души имало 500 коли. "Куриозното е, че ние в това отношение надминахме американците, може би в единствената област, в която сме ги задминали", заяви главният архитект на Софияпо време на публична лекция, цитиран от „Дневник”.

Той споделя, че в началото на кариера му в столицата на 1000 души са се падали 138 автомобила. "По тогавашните норми ние правихме градоустройствени проекти при статистики на моторизация, че на 1000 души са се падали 220 автомобила. В момента наличното състояние на София е 520 автомобила на 1000 души

"Мисля, че София е най-бързо развиващият се европейски град", заяви още главният архитект. Петър Диков изрази своята радост от приключването на ремонтните дейности на Лъвов мост, където, по думите му, трафикът е намалял. Архитектът трябва да бъде и политик допълни още той, защото част от трудовите характеристики на кадрите в тази сфера е да убеждават другите в правотата си. Ремонтът на пешеходната зона "Витошка" се очаква да приключи до пролетта, а околовръстният пръстен - след 4 години, смята Диков. Според него следващата пешеходна зона трябва да бъде пазарната улица "Граф Игнатиев" по цялата си дължина и категорично заяви, че трамвайната линия там ще бъде запазена, защото е една от ключовите в града.