Дядо Кирил: Няма да се покая, не знам как са ме направили агент на ДС

Не съм подписвал документ за сътрудничество към ДС, изобщо не знам как е дошло това агентурно досие. Никога не съм донасял  за монасите, а съм работил само за интересите и благото на църквата. Това съмнително признание направи в ефира на Би Ти Ви варненският митрополит Кирил, който ще ръководи Българската православна църква до избора на нов патриарх. 

Той беше категоричен, че отишъл в Атонската обител, за да спаси българския манастир от обсебване от монаха Порфирий.  Кирил е убеден, че няма за какво да се кае и да иска прошка от миряните, защото не съзнавал да е извършил нещо лошо и грешно. 

Човекът, който пое ръководството на църквата след смъртта на патриарх Максим допуска, че архонти и политици ще се опитат да се намесят при избора на нов църковен глава, но това нямало как да стане, защото архиереите били независими и не се поддавали на никакво влияние, дори и на чужди църкви. 

Варненският владика Кирил обясни смирено, че нямал афинитет към лукса и скъпите неща, както пловдивския дядо Николай, носел прост часовник – подарът, а Линкълът, с който се появи преди няколко месеца не бил скъп и бил подарен от мирянин, който се грижел за своя владика. 

Съвсем наивистично, все едно говореше пред средновековна общност, Кирил разясни, че всъщност, който и да бъдел избран за патриарх, щяло да стане с волята на Господ и неговата промисъл. 

Той още веднъж потвърди, че около смъртта на патриарха имало чудеса с чудотворната икона Достойно Есть.

По време на целия разговор с Диана Найденова варненският митрополит заекваше, фъфлеше, мисълта му се накъсваше и често в края на изречението забравяше началото му. 

В зрителите той остави потресаващото впечатление, че начело на Българската църква може да застане човек,  който не може да бъде убедителен и истински пастир за вярващите християни.