​Икономист: Търсят се лесни решения за пенсионната система, не гарантират устойчивост

Един от сериозните проблеми е свързан със "солидарния стълб"

Независимо от това какви са решенията в пенсионната система, начинът, по който се взимат в момента, не работи за нейната устойчивост. Това заяви в студиото на Bulgaria On Air икономистът Тодор Николов.

Той отбеляза, че след като поредица от правителства нямаха куража да започнат реформи в трудни сектори, включително и за развитие на пенсионния модел и неговото подобряване, сега за много кратко време се взеха решения, които са пряко свързани с функционирането на тази система. Негово лично мнение е, че последно взетите решения ще създадат много повече проблеми, отколкото ще решат, „защото тази система трябва да се развива така, че да генерира доверие, да стимулира гражданите да се осигуряват и също така да гарантира устойчивост. Това, което в момента се случва, не работи за тези три принципи, смята икономистът.

По думите му се търсят лесни решения за пенсионната система, но сякаш се бяха от реалните проблеми, вместо те да се назоват, каквито са.

„Първият е, че очевидно средствата в НОИ не са достатъчно, за да се изплащат пенсиите на онези български граждани, които разчитат на солидарния стълб“, коментира Николов. Той подчерта, че трябва да се направи много точен анализ и той да стане достояние на обществеността, за да е ясно на каква основа се взимат решенията.

Икономистът подчерта, че това което е ясно до момента, е че между 52 и 53% от изплащането на пенсиите се прави от бюджета, не от самата система. -“Тоест, самата система не е в състояние да плати дори 50%, или с други думи - ние имаме много сериозен проблем в солидарния стълб“.

Николов подчерта, че вторият много сериозен проблем е свързан с демографската криза в България, който намира отражение в това, че все по-малко работещи осигуряват повече пенсионери. Той подчерта, че в средносрочен хоризонт това означава, че разходите за пенсии ще се увеличават. - „В същото време работещите намаляват- като причините са различни и една от тях е недоборото икономическо състояние на България“, коментира Тодоров. Той отбеляза, че почти 1 млн. българи работят в чужбина. - „Ако тази огромна маса работеше за българската икономика и не беше емигрирала, коефициентът на работещи спрямо пенсионери щеше да е по-различен,“ посочи още икономистът.