​Частни застрахователи в неведение как ще се впишат в електронното здравеопазване

Шефът на НЗОК Румяна Тодорова доволна от бюджета за 2015 година

Представители на Асоциацията на частните дружества за здравно застраховане настояват за спешна среща с новия здравен министър.

След проведената среща между управителя на НЗОК Румяна Тодорова и частните застрахователи по повод проблемите между финансиращите институции, стана ясно, че те ще питат Петър Москов как при електронното здравеопазване точно ще бъдат включени в системата на Здравната каса.

„Без държавата и без регулацията бюджетът на касата ще набъбва всяка година, а ние ще се сблъскваме всеки ден с неудачи какви пари да заплатим на застрахованите", предрече д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Тя обвини здравните заведения за това, че "творчеството" им да си прибират нерегламентирани пари е надминало възможностите на застрахователите да регулират такива процеси. Те настояват държавата да посочи какво може да ценообразуват лечебните заведения и за какво хората трябва да заплащат от джоба си.

„При нас са застраховани млади хора и се радвам, че си търсят правата, но те ги търсят при нас", обясни Виткова, допълвайки, че застрахователите не са в състояние да създадат такава регулация.

Виткова констатира, че лошите практики се множат в геометрична прогресия. Междувременно "творчеството" на лечебните заведения стигат до абсурди. Така например 48% от разходите се заплащат от пациента, което възмути Виткова, която посочи, че няма друга такава система като нашата. Тя сравни болничните разходи с хотелските тарифи.

„Не може да се заплащат 330 лв. за ползване на стая с едно легло", категорична е тя. Не е нормално, по думите й, да се дават 980 лв. за интернет и телевизия за три дни и още 450 лв. за самостоятелна стая. Не може едно раждане да струва 10 000 лв.

Според Виткова, проблемът на българското здравеопазване на първо място е организационен, а едва след това на финансов. „Две години нямам отговор от Министерството на здравеопазването на какво законово основание лекар от извънболничната помощ издава фактура и прибира 1400 лв. за избор на екип", посочи тя.

Управителят на НЗОК Румяна Тодорова посочи, че проблемите в здравеопазването са наболели и грандиозни. „Решението, с което ще излезем в писмо до министъра, е, че ние искаме да му помогнем", допълни тя.

На пресконференцията стана ясно, че Тодорова е доволна от бюджета за 2015 година.

„Бюджет равен на реално изпълненото от предходната година не е имало", удовлетворена е тя, осъзнавайки, че това е огромен реверанс към здравеопазването. Според нея този път правителството е направило толкова, колкото е възможно, даже и отгоре.