​Министър Танев: Хаосът в образованието е умишлен, печатат си дипломи

Абсурдно е всички висши училища да бъдат наричани “университети”

Необходими са промени в Закона за висшето образование (ЗВО). Натрупали са се натрупали много грешки още от 90-те години, ако не и от по-преден исторически момент на страната, много неща са отживелица вече. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, който коментира заявеното от ректори становище, че са необходими сериозни промени във висшето образование.

Танев посочи, че у нас няма точна дефиниция какво е университет, какво е академия и институт. “Не е възможно всички висши училища да бъдат университети - това е абсурд, който го няма никъде по света, коментира образователният министър”, убеден е министърът и допълни, че именно заради неточността в дефиницията се стига до по-големи, естествени претенции за държавно субсидиране, финансиране и покачване в ранг.

"Този хаос, едва ли не, бе умишлен и беше доста добре използван до този момент от редица печатарници на дипломи", заяви Танев.

Според Танев във висшето образование трябва да се направи така, че тези, които са най-добри в съответните области, да получават държавно финансиране. Това обаче ще стане само с промяна в закона, за да получат тези ВУЗ-ове заслуженото финансиране

“Държавата не може, като едно време, да подпомага всички, тя подпомага тези, които са добри, инициативни и имат хоризонт за своята инициативност” защити тезата си , с тези думи министър Танев.