​Синдикатите: Ако не се размразят доходите, няма да подкрепим актуализирания Бюджет

На първо четене промените в Бюджета не вещаят реформи

Крайно негативна оценката за предлаганите от правителството параметри за бюджета за следващата година и 3-годишната бюджетна прогноза до 2017 постави КТ ”Подкрепа”.

В коментар пред БНР вицепрезидентът на синдиката Димитър Манолов посоче, че след първият прочит на над 300 страници от синдиката не виждат промяна в положителна посока.

„Ако човек погледне този материал, ще види, че на всяка втора страница пише „Не се предвижда промяна на...” , т.е за реформа не може да става дума. Някаква драматична смяна на посоки не се забелязва, а може би и за хубаво не се забелязва. Досега няма нито една реформа, която да е довела до нещо хубаво”, заяви Димитър Манолов.

Синдикалистът не е оптимист, че ще се реализира предложението през следващите три години стажът и възрастта за пенсиониране за трета категория труд да нарастват с по 4 месеца, каквато е прогнозата. По думите му, ако това нещо остане, то ще е пагубно за държавата, но не би се изненадал, ако то стане факт.

От КНСБ също коментираха, че няма да подкрепят бюджета в тристранния съвет, ако не бъдат размразени доходите и ако не видят как ще бъдат финансирани реформи в образованието, здравеопазването и пенсионната система.

„Аз очаквам среща с министър-председателя. Надявам се, че до края на седмицата ще има възможност да се проведе, за да можем да чуем общите намерения – както на лидера на правителството и на партията, която го води, така и на финансовия министър”, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.

„Нашите основни очаквания в бюджет 2015 са известни – ние искаме да видим размразяване на доходите, ясна визия за това как индустрията на България ще бъде стимулирана, как основните реформи в образованието, здравеопазването и в пенсионната система ще бъдат финансирани – и в зависимост от това как се виждат в бюджета, ще определим нашето решение към него”, посочи той.

Очаква се социалните партньори да обсъдят проектобюджета за догодина в края на седмицата.