Петима от задържаните в Пазарджик на свобода, Ахмед Муса - остава в ареста

Петима от задържаните при акцията на ДАНС в Пазарджик вече са освободени. Духовният водач на ромите в квартал "Изток" Ахмед Муса Ахмед, който е с 4-годишна ефективна присъда за проповядване на радикален ислям, все още е в ареста.

Освободените отказаха да коментират подробности, но техни близки споделиха, че при престоя им в ареста не е имало полицейски натиск над тях.

Тази сутрин в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик се проведе традиционната молитва. Обстановката в квартал "Изток" е спокойна, засиленото полицейско присъствие остава.

Вчера обаче обстановката в града беше изключително напрегната. При спецакция на ДАНС бяха арестувани шестима души – петима мъже и една жена, за проповядване на антидемократична идеология, сред които е и осъденият Ахмед Муса Ахмед.

Претърсени бяха джамията "Абу Бекир" и над 30 частни жилища. Иззети бяха компютри, голямо количество литература и видеоматериали.

Работата на прокуратурата и агентите на ДАНС беше подкрепена от жандармерията.

Снощи са били освободени двамата задържани от златоградското село Старцево. Имамът на селото Хасан Щърбов и Моника Веизова са били разпитани от разследващите.

Очаква се главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев да огласят резултатите от специализираната операция в градовете Пазарджик, Пловдив, Смолян, Асеновград и Хасково.