​Журналистът Христо Христов с награда на Европейския парламент

Евродепътатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) номинира за Наградата Европейски гражданин за 2014 г. журналиста Христо Христов, който от години изследва проблемите, свързани с комунистическата диктатура.

В мотивите си за номинацията Андрей Ковачев посочва: "С дейността си на разследващ журналист Христо Христов отстоява свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение... Автор е на 8 документални книги, 3 документални филма и редица медийни публикации за преосмислянето на комунистическата диктатура...Активно участва в гражданската инициатива „Чисти гласове” за отваряне на досиетата в България като част от преосмислянето на миналото, както и активно и последователно отстоява тази кауза през следващите години.

От 2008 г. това тази награда се присъжда от Европейският парламент на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС, или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС.

Селекцията на 47-те лауреати беше извършена от жури на Европейския парламент.

"Днес, 25 години след началото на т.нар. "промени" в България съм изключително радостен, че г-н Христо Христов получава това признание от Европейския парламент", заяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев по повод решението на журито наградата на бъде присъдена на българския журналист.

През втората половина на месец декември лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония в София. Сред отличените през тази година български граждани са и млади доброволци, които през лятото на 2014 г. участват в спасителните дейности вследствие на наводненията във Варна и региона, номинирани от евродепутата Момчил Неков.

На 25 февруари 2015 г. по време на церемония в Европейския парламент в Брюксел журналистът Христо Христов и младите доброволци от Варна ще получат почетни отличия от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.