​Готвят три варианта за ранно пенсиониране

Подготвени са и са обсъждани три варианта за решаване на висящия въпрос с ранното пенсиониране на работещите в тежки условия от началото на следващата година. Това обяви Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие" и член на управата на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.  

Първият е хората от първа и втора категория труд е да получават две пенсии – една от частните фондове и една от НОИ. Вторият вариант е да се избере само едно място в зависимост от това къде пенсията е по-висока. Третата възможност е да се запази за още една година сегашното положение, при което пенсионирането става през НОИ, коментира пред Mediapool Петкова. 

Трите варианта са предложени и обсъждани в консултативния съвет към служебния социален министър Йордан Христосков, но след сформирането на новото правителство по тях не са водени разговори. Пенсионните дружества се надяват на приемственост, защото и трите варианта били в интерес на хората.

Според сега действащия закон от 1 януари 2015 година при ранно пенсиониране работещите от първа и втора категория труд трябва да получат пенсиите си изцяло от професионалните фондове. Става въпрос за срочни пенсии, които се изплащат няколко години, докато човекът не навърши редовната възраст за пенсия в най-масовата трета категория труд.

Този вариант трябваше да бъде задействан още през 2011 г., но в края на 2010 -а под заплахата някои хора да получат нищожни или никакви пенсии, мнозинството на ГЕРБ набързо и на парче прие отсрочка, като записа, че категорийните работници ще се пенсионират през НОИ, като в държавното осигуряване постъпят и парите им от партидите в частните фондове. Тази отсрочка изтича в края на тази година и търсенето на решение отново е на дневен ред.

Основният проблем произтича от това, че една част от хората имат стаж в тежки условия на труд още преди 2000-та година, когато започват да функционират професиноланите фондове и категорийните работници започват да се осигуряват в тях. "Затова няма как да се очаква те да получават пенсия само от професионалните фондове", обяснява Петкова.