"Разводът" с "Топлофикация" вече е възможен

Законът вече е променев във основа на европейска директива - абонатите не са длъжни да плащат такса за

Абонатите на топлофикациите в България, които не ползват топлинна енергия, но са длъжни да плащат за сградната инсталация, вече имат възможност законово да откажат да погасяват тези суми на топлофикационните дружества в началото на отоплителния сезон. Това заявиха в Пловдив от Сдружението за правна помощ на потребителите.

Председателят на Управителния съвет на сдружението Димитър Деков съобщи, че oт юли месец тази година приети въз основа на европейска директива, са в сила текстове от Закона на защита на потребителите, според които се забранява доставката на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление или цифрово съдържание срещу заплащане, ако клиентите не желаят. Това уточни председателят на Управителния съвет на сдружението Димитър Деков.

Той направи уточнението, че при доставка на такива стоки потребителят не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащането на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил, обясни той.

Димитър Деков обясни, че от сайта на сдружението всеки, който желае, ще може да се информира как да попълни заявлението си за отказ, което да внесе в топлофикационното или друго дружество, чийто услуги не желае да ползва. Той изрази недоумение защо нито една институция не е информирала за тази възможност и уточни, че след тези промени в Закона за защита на потребителите трябва да последват и други.

Законът за енергетиката казва, че дори вие да не ползвате топлинна енергия в радиаторите, които се намират във вашите помещения, вие оставате абонат на услугата "сградна инсталация". Тя е 40 процента поне от цялата топлина, която влиза в сградата. Така че първо това неминуемо трябва да доведе до промяна на наредбата за топлоснабдяването, както и до общи условия на топлофикационните дружества, но въпросът е, че потребителят, независимо дали Закона за енергетиката е променен или не, потребителят има право да откаже да плати, каза Деков. От сдружението подчертаха, че ще съдействат на всички, които решат да търсят правата си.