Експерти предупредиха след втората трагедия в асаньор: Има много нередности в бранша

Асанцорът, който отне живота на мъж в столицата, не е имал предпазен щит

Има много нередности в асансьорния бранш от години. Досега сигнализирахме главно за старите такива, които са произведени до 1990 г. Оказва се обаче, че много от тези, които са произведени след това, са опасни". Това заявиха от Българската асансьорна асоциация пред Нова ТВ.

В събота в столичния квартал Гео Милев загина 53-годишен мъж, заради инцидент в асансьор. От асоциацията са категорични, че съоръжението не е било в изправност. "Той няма така наречения щит, който е трябвало да бъде монтиран под пода на кабината. Също така вратата по никакъв начин не трябва да се отваря при засядане на кабината", поясни Валентин Маринков от асоциацията.

Резултатите от проверката след инцидента показаха, че асансьорът е бил в изправност, а причина за инцидента станала човешка грешка. От бранша обаче твърдят, че става дума за системни грешки и лоши практики в сектора.

„В този случай има грубо нарушение и асансьорът е технически неизправен. Ще съдействам на семейството на загиналия да осъди държавата, която за пореден път не си е свършила работата", заяви от своя страна Илия Златанов от Българската асансьорна асоциация. Той призова да бъдат махнати саботьорите от техническия надзор.