Цинизъм: Взривените работници получавали по 240 лева заплата

Този завод е бил единственият шанс за работа там

Старо работно оборудване, липса на инструкции за работа както и на задължителен втори изход на цеха за утализация на боеприпасите са основните нарушения, установени от проверката на КОС. Това разкри служебният социален министър Йордан Христосков, който в момента е в Горни Лом заедно с вътрешния министър Бакалов, гл.секретар на МВР Светлозар Лазаров и други представители на властта.

Освен това в двата цеха са се съхранявали боеприпаси на самия изход, което е пречело на хората да излязат. Имало е и чували от отпадъци на тротил, които не са опасни, но затрудняват излизането на хората, каза Христосков.

Този завод повече няма да работи, макар, че това е единственото предприятие, което е осигурявало работа на местните хора.

"Този завод е бил единственият шанс за работа там. Последното възнаграждение, което са получили работниците, е под минималната работна заплата - получили са 240 лева. Предстоят проверки от страна на трудовото законодателство. Този завод повече няма да работи, но да видим резултатите от следствието", допълни министърът.

Снощи в Горни Лом са пристигнали четирима психолози, които да помогнат на близките на изчезналите при взрива в завода за боеприпаси.