​Червен протест блокира ДКЕВР, премиер и президент с викове “оставка”

„Символът

С викове "ДКЕВР оставка" социалисти се събраха пред сградата на държавния регулатор, за да протестират срещу очаквания скок в цената на тока.

Продължилият около час червен митинг протече мирно и тихо, охраняван от служители на реда, без да затруднява движението по столичния бул. "Дондуков". Протестиращите развяваха червени знамена и плакати с надпис "ЕРП-тата са новите бирници на народа".

Според лидера на столичните социалисти Калоян Паргов манипулация е предвижданото увеличение на ел. енергията и то точно 5 дни преди предсрочния парламентарен вот. Според него всяко повишение на цената на тока от над 3% е в полза на олигархията.

Паргов призова медиите да попитат премиера Георги Близнашки и вицепремиера Екатерина Захариева дали служебният кабинет е раздал над половин милиард лева в полза на ВЕИ-тата, защото с такава информация разполагали социалистите. Протестърът попита още защо цената на тока не се вдига след 6-ти октомври, след изборите, а точно преди вота.

Това правителство не е избрано от никакъв парламент, то е назначено от един президент, който очевидно има зависимости от конкретни интереси, смята социалистите, според които проблемите в енергетиката трябва да се решат от редовно управление и редовен парламент.

„Символът" на будната гражданска съвест Йоло Денев също не пропусна и този протест.