И пожарникарите скочиха срещу отпадане на ранното пенсиониране

В гневна декларация от най-големия синдикат в МВР настояват за бърза реакция от страна на управляващите

Пожарникарите излизат на протест срещу идеята за отпадане на ранното пенсиониране в системата на МВР, съобщи Нова ТВ.

От браншовия синдикат "Огнеборец“ се противопоставят на решението на служебния кабинет. Като се аргументират с това, че подобно решение би породило напрежение в сектора на сигурността.

Според пожарникарите премахването на облекчението трябва да бъде съгласувано със синдикалните организации.

Полицаи и военни също заплашиха да блокират Ларгото между Президенството и Министерския съвет в знак на протест срещу опитите за ограничаване на социалните им права, предаде Би Ти Ви. Преди дни от полицейския синдикат настояха за оставката на социалния министър Йордан Христосков. 

В гневна декларация от най-големия синдикат посочват, че решението да се сложи край на ранното пенсиониране е взето в отсъствието на професионалните организации от сектор "Сигурност".

Униформените настояват за бърза реакция от страна на правителството, в противен случай заплашват с протести. Ранното пенсиониране се отнася за полицаи и военни и е записано в Националната програма за реформа.

В момента пенсионирането при тези професии е след 27 г. стаж, от които 2/3 - в системата. Според предложението на кабинета режимът за излизане в пенсия ще се уеднакви със стандартния. За да влязат промените в сила, те трябва да бъдат гласувани от следващия парламент.