SOS за българските филми

Лентите на около 9500 български и още толкова чужди филми са застрашени да се разпаднат

Без правилни условия на съхранение, всички български филми ще бъдат унищожени безвъзвратно до 10 години. За това алармира директорът на Българската национална филмотека Антония Ковачева по време на инспекцията на министъра на културата Мартин Иванов в хранилищата в столичния кв. "Бояна".

В момента лентите на около 9500 български и още толкова чужди филми - документални и игрални, се съхраняват в сградата на ул. "Кумата" 68 в условия, далеч от необходимите. По думите на Ковачева, която цитира изследване на Института по дълготрайност на изображението в САЩ, са необходими вентилирани помещения с постоянна температура максимум до 12 градуса и постоянна влажност на въздуха до 30%.

В момента условията в хранилищата у нас са далеч от посочените - няма вентилация, температурата не е достатъчно ниска, а влажността е над 50%. Подобни са условията и в другите складове в Белоградчик и Стара Загора. Ако обаче се свали температурата до 3 градуса, чисто нов негатив на един филм би издържал повече от 1000 години по прогнозите на същия институт, посочи директорът на филмотеката

За това ще бъдат необходими около 300 000 на година, които могат да се отпуска поетапно, за да може да започне цифровизация и да се създадат подходящи условия за съхранение.

Министър Мартин Иванов заяви, че проблемът е от десетилетие и е крайно време да започне разрешаването му.

"Ние сме единствената страна в Европейския съюз, която не се отнася добре към филмовото си наследство", каза още той и добави, че задкулисието и в културата е също толкова неприятно, колкото и в останалите сектори. Иванов показа колко е лошо състоянието на лентите, като избра да отвори кутията на филма "Мъжки времена" (1977).