Афганистанчетата от Калище ще учат във Враждебна

От Агенцията за бежанците потърсили съдействие от Министерството на образованието и науката

Децата на чуждите имигранти, заради които протестираха в село Калище, ще учат във Враждебна, съобщи пред БНР зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов.

Вчера жителите на селото се разбунтуваха в знак на несъгласие бежанци да се обучават заедно с децата им. На извънредна сесия общинските съветници в Ковачевци пък приеха декларация, в която настояват до 30 откомври Националният детски екологичен комплекс в селото да бъде освободен от настанените там имигранти.

По думите на Върбанов, всички централни и местни органи трябва да съдействат на агенцията, а не да пречат. „Малолетните и непълнолетните бежанци, търсещи закрила, имат право на обучение, а тези, които са получили закрила, имат право на професионално обучение”, категоричен е той.

От Агенцията за бежанците потърсили съдействие от Министерството на образованието и науката. Децата на имигрантите – 9 афганистанчета, ще учат във Враждебна. Според Върбанов нито те, нито родителите им създават напрежение.

Общинският съветник от Ковачевци Емил Денков заяви, че бежанците дошли в селото „по завоалиран начин". Местните хора били изненадани и недоволни, защото те пристигнали през нощта.