Дебеланковците по-слаби ученици от връстниците си

Доказано е, че пълнотата създава не само физически проблеми, но и ментални

Децата на България се нареждат сред първенците с проблемно тегло в Европейския съюз, съобщават от foodpanda. Според специалисти в областта, това се отразява на тях не само физически, но и ментално.

Доказан факт е, че децата, които са с наднормено тегло, имат по-слаби оценки от връстниците си, а заседналият начин на живот,който водят пред телевизорите и компютрите, допринасят с негативен знак.

Специалистите са единодушни, че сегашното поколение деца ще имат сравнително по-кратък живот от своите родители, а рискът за развитие на заболявания сред тях е с 70% по-голям.

Според проведено проучване на foodpanda сред 100 ученика на възраст между 10 и 16 години, те консумират ежедневно т.нар. „джънг фууд” храна.

Сред най-предпочитаните храни на учениците са тестени изделия – пици, банички, сандвичи както и сладките изделия като вафли, кроасани, шоколад.

Приемът на плодове и зеленчуци е минимален – едва няколко пъти седмично. 75% от анкетираните деца заявяват, че са любители на тежки храни, а като начин на приготвяне предпочитат пърженето. Около 43% от тях хапват пържени картофки ежедневно и ги определят като любима храна. 7 ученика използват училищния стол, като причината за това не са готвените ястия, а финансови.

Едва 11 % от всички анкетирани си носят храна от вкъщи.

Причината да го правят е заради настойчивост от страна на родителите за балансирано хранене в училище.

Проблемът с храненето сред подрастващите е един от най-експанизиращите проблеми на съвременното общество. Тъй като те прекарват значителна част от времето си извън дома, в учебни заведения, до някъде отговорни са и самите образователни институции. Не са малко колежите и училищата в чужбина, които са изградили системи за здравословно хранене и начини, по които да ангажират самите деца да внимават какво и как приемат. В част от елитните гимназии в Англия например, децата могат да си поръчват храна от платформи, разработени за съответното учебно заведение като храната е приготвена по всички стандарти за здравословен хранителен режим. Менютата са разнообразни всеки ден като включват ежедневен прием на плодове и зеленчуци.