​Нелегални пансиони ислямизират бедни деца

Учителите са действащи имами и ходжи, а обучението е напълно безплатно

Малолетни и непълнолетни деца от бедни семейства живеят в незаконни ислямски общежития в провинцията, в които изучават Коран. Те са на тъмно, скрити от погледите на хората и без знанието и разрешението на институциите. Нелегалните ислямски пансиони действат необезпокоявано от около една година без санкция на институциите. Това разкрива репортаж на Нова ТВ. Преподавателите в тези незаконни центрове са действащи имами и ходжи, а подслонът, храната, дрехите и религиозните курсове – напълно безплатни.

Екип на телевизията попада под прикритие в нелегални ислямски пансиони за деца в няколко български града.

За пансионите не знае почти никой. Един от тях е в Айтос - в тристаен апартамент, който се намира в центъра на града. Това е едно от местата, където деца от околните села живеят и учат ислям. За съществуването му разследващият екип разбира от имама на Бургас, който е управител на ислямския пансион в бургаското село Билка. За него от Агенцията за закрила на детето установиха, че работи без лиценз.

Подставено лице от екипа на телевизията се среща с него в Бургас. Представя се за вдовица от друг град, която е притисната от бедност и иска по-добро бъдеще за своя осмокласник. В началото имамът се интересува от религиозните ѝ убеждения. След това той обяснява как и къде може да бъде настанено момчето, за да учи Коран.

На уречената дата имамът отказва да се срещне с жената и да я заведе в пансиона. Казва, че първо иска да види детето.

От джамията в Айтос съветват разследващия екип да се свърже и да попита за пансиона техният имам. Влизането в него обаче се оказва трудно, защото и имамът на Айтос отказва да го покаже, преди да види детето.

След като репортерът Вероника Димитрова му се обажда по телефона, за да го разпита за пансиона, мъжът категорично отрича да знае нещо за съществуването на такъв тип нелегално училище за преподаване на ислям и ядосано пита откъде са чули за него.

От главното муфтийство са категорични, че нямат информация за такъв пансион.

"Това са сдружения, които преди време са имали договор с главното мюфтийство, за да водят курсове. Това в Айтос обаче е нелегално. Там са деца от околните села, които се избират по признак бедност. Никой не знае точно какво се проповядва вътре, но за сега от ДНАС не са проявили интерес. И това вероятно не е случайно, защото отдавна се говори, че шефове от агенцията са свързани с Боянските сараи и ДПС, което неофициално стои зад тази политика на ислямизиране на населението.