2/3 от асансьорите в България - без качествени резервни части

За 2/3 от асансьорите в България вече не се произвеждат качествени резервни части. Текущите нужди се покриват от изработки в малки работилнички или некачествен внос от чужбина

За 2/3 от асансьорите в България липсват качествени резервни части. Това се отнася за съоръженията, произведени преди края на 80-те, които са около 80 000 от общо близо 120 000. Оригинални части за тях вече не се произвеждат, а ремонтите се правят с детайли, изработени в работилници и леярни, пише „Труд”.

Асансьорите в повечето блокове у нас, както и частите за тях, са произведени в ликвидирания от години завод в софийския квартал "Гара Искър". Има все още фирмен магазин за резервни части за българските асансьори, но в момента не работи.

В близост до него има няколко работилнички, в които наред с части и детайли за други машини се изработват и асансьорни детайли. Но техниците се оплакват, че са некачествени и бързо се повреждат. "Например зъбните колела, които се правят у нас, се износват за половин-една година. Малко по-добро е положението с вратите и с някои отделни детайли, но като цяло правим много компромиси", каза Валентин Маринков, председател на асансьорната асоциация. Резервните части се внасят от Турция, Китай, Италия.

"Това са малки, измислени работилнички на бивши служители на завода. По принцип 20 години след като е спряло производството на един асансьор, заводът е длъжен да прави резервни части за него, но в случая не се получи”. Това обясни основателят на фирмата производител на асансьори "Изамет" Илия Златанов сегашните производители на части. По думите му, когато е основавал своята фирма през 90-те години, е искал да купи поне машините на стария завод, но са му отказали.

В същото време се оказа, че асансьорът на бул. "Цариградско шосе" в столицата, който падна и причини смъртта на една жена преди седмица е произведен 1968-ма.