Петицията за възстановяването на Мемориала на I и VI Пехотен полк бързо събра поддръжници

Над 2000 човека се включиха за броени дни в петиция за възстановяването на Мемориала на I и VI Пехотен полк в центъра на София – на мястото на рушащия се монумент на социалистическото изкуство 13 века България. В същото време групата в социалната мрежа Фейсбук в подкрепа на каузата наброява над 4000 човека.

Само за дни над 2000 човека се включиха в онлайн петицията за възстановяването на Мемориала на I и VI Пехотен полк. Искането е той да бъде върнат на мястото си преди 1944-та, а именно – в пространството, заемащо се в момента от рушащия се до неузнаваемост паметник „13 века България”. Хора от цялата страна се обръщат към кмета на София Йорданка Фандъкова така:

„Настояваме да се прекрати конкурсът, чието естество и най-вече резултат представляват повторна подигравка с паметта на героите, дали живота си за България. Вярваме, че това може да бъде сторено в кратки срокове, още повече, че кръглата годишнина от издигането на Мемориала е отличен повод София да се сдобие отново със значителен паметник на загиналите български войни, какъвто в момента нямаме.”

Плочите са били тържествено поставени през 1934 г. от цар Борис III. През 1977 г., когато започва строежът на НДК, който до тогава е бил казармен регион. Те са успели да останат на местата си дори по време на бомбардировките над столицата. Представлявали са три стени, разположени във формата на буквата П, а на специални табели са били изписани имената на загиналите за отечеството. В момента това, което е останало от тях, се съхранява във Военноисторическия музей.

"В наши дни в София няма нито един значителен паметник на загиналите български войници, освен лъвът на Незнайния воин, също свален от своя пиедестал", пише в описанието на "Фейсбук" групата, в която инициативата е поел Пейо Колев от сайта "Изгубената България".

В подкрепа на инициативата са се обявили и много сдружения от неправителствения сектор, както и културни дейци, журналисти и общественици. Последните, които изказаха подкрепа, са от Съюза на възпитаниците на военните на Н.В. училища.

В момента Столична община е стартирала конкурс за ново решение за монумента. Одобрени са 9 проекта, но малко от тях включват премахването на произведението на проф. Старчев. Авторът е бил поканен да даде свое предложение за преосмисляне на монумента, но той е направил предложение, което твърде малко се различавало от оригиналния вид. И след като авторовата концепция за обновяване очевидно не се е възприела от гражданите, е обявен конкурс за идеи на други творци. „Спечелилият конкурса колектив ще е длъжен да покани Старчев като консултант”, увери зам.-кметът на София Петър Чобанов.

Той е категоричен, че обликът на мястото ще бъде променен и трябва да бъде чут гласа на хората. Повече от 80% от софиянци заявиха в онлайн анкета, че искат той да се премахне.