Няма пари за съхранение на разкопките на Сердика, оплака се културният министър

Не достигат средства за спешното опазване на един от най-посещаваните обекти в столицата - останките от древна Сердика

„В бюджета на Министерството на културата няма средства за подобни аварийни ремонти и за спасителни консервации като това на Ларгото, което означава, че трябва да се търсят по някакъв друг начин. Разбира се в случая нещата са ясни, ще се обърнем към комисията по бедствия и аварии, която се надявам, че ще влезе във важността на проблема и бързо ще се произнесе". Това заяви служебният министър на културата Мартин Иванов след среща със зам.-кмета на Столична община – Тодор Чобанов.

Повод е наводненото пространство около Ларгото в столицата, където се намират ценни културни и исторически находки, които са в процес на консервирани. В следствие на обилните дъждове мястото – една от главните забележителности за туристите, заприлича на блато.

Въпреки липсата на налични средства, експертна група ще търси решение за съхраняване на разкопките на Сердика „Експертите трябва да седнат и да решат в един много кратък срок, имам предвид до края на следваща седмица. Почти сме готови с екипа на комисията, в която инженери, архитекти, археолози, да се съберат и да ни препоръчат какво да се направи. На първо място трябва да се отводни.” обясни министърът.

От Министерството, както и от Столична община, са категорични, че докато проектът не бъде изпълнен напълно, каквито и мерки да се вземат те ще бъдат на парче и ще са само временно решение.