​Българи бедстват в Антарктида, спасяват ги с тежка машина

Причина за критичната ситуация са климатичните промени

Българската изследователска база на Антарктида е сериозно заплашена от промените в климата. Това съобщава полярният изследовател проф. д-р Христо Пимпирев.

Днес от пристанище Варна е отплавала специализирана тежка товарна машина "Маниту", за да помогне на бедстващите български учени. "Маниту"-то е на стойност от 200 000 лв. и е дарение за Националния Център за полярни изследвания към СУ "Св. Климент Охридски" от панагюрска минна компания.

Намесата на специализираната машина телескопичен повдигач е единственото, което може да спаси разрушената инфраструктура на Българската полярна база.

Под заплаха от безвъзвратно загубване под снега са и новите две пирамидални постройки, които имат научни лаборатории, лекарски кабинет, спални помещения и санитарни възли. 25-годишната къща-музей пък е зарита под 2 метра сняг.

"Изминалите два полярни сезона се характеризираха с много обилни снеговалежи - резултат от климатичните промени. В района на Антарктическия полуостров, където се намира Българската Полярна База „Св. Климент Охридски”, се наблюдава най-отчетливо затоплянето на климата. С промяната на температурите се увеличава влажността, снеговалежът, посоката на ветровете се променя и се пренася много сняг от близко разположената планина Фризленд", казва проф. д-р Пимпирев.

"Маниту"-то ще позволи да бъдат осъществени предвидените международни научни проекти и изпълнена програмата на предстоящата 23-та Българска антарктическа експедиция, която започва в края на месец октомври тази година.

Пътят на машината минава през Босфора, Дарданелите, Гибралтар и Панамския проток, след което ще пристигне на о-в Ливингстън, където се намира Българскара полярна база.