​Село гони кмета си, карал ги да спазват закона

Село поиска оставката на кмета си, защото спазва закона и кара жителите да си плащат потребената от тях вода.

Невероятният казус се разиграва в гърменското село Ореше. Неодавна ВиК влезе в селото и се опита да монтира водомери, но инкасаторите са посрещнати с жива верига от селяните , които не ги допускат до домовете си.

Сред населението от 150 души в момента тече подписка срещу кметския наместник Ракип Камбуров. Те искат оставката му, тъй като помагал на водното дружество да ги накара да спазват законите и да си плащат.

“Проблемът е, че от 2000 г. с решение на общинския съвет водопроводната мрежа е собственост на ВиК-Благоевград. Жителите на Ореше казват, че сами са си построили водопровода, сами го подържат и не искат да плащат, обясни кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Тя се срещна късно в петък и с управника на Ореше, и с недоволните му жители, за да чуе аргументите и на двете страни. Постигнато е споразумение жителите на селото да внесат молба в общината и да искат от общинския съвет да вземе решение водопроводната мрежа там отново да стане общинска и да бъдат прекратени отношенията с държавното благоевградско ВиК. Местните хора са обещали да почнат да плащат и държавните такси.

“Вдигнали сме ръце! Често оставят съседното село Крушево на сухо, тъй като врътват кранчето на водопровода”, оплака се шефът на водното дружество Петър Тунев. Според него в селото се харчи вода на воля.