​Всеки трети отличник стяга куфарите за чужбина

12 000 са желаещите да легализират дипломите си за средно и висше образование

Повече от 12 000 младежи имат намерение да продължат обучението си в чужбина. Това показват официални данни на образователното министерство. 

Толкова е броят на желаещите да легализират дипломите си за средно и висше образование до момента.

От данните на Министерство на образованието е видно, че 6301 абитуриенти са легализирали дипломите си за средно образование, а 5897 - за висше. Повечето от висшистите заминават да работят или да учат магистратура зад граница.

Значителна част от младите българи се насочват към западните университети, най-вече към тези във Великобритания и Холандия.

„Обикновено във Великобритания кандидатстват около 2000 младежи но средно 1400 са приети“,

коментира ръководителят на проекта „Световно образование“ Ирина Христова.

Холандия пък е предпочитана заради достъпните си такси - около 1700 евро годишно. Обучението във Великобритания е значително по-скъпо като може да достигне средно до 9000 лири.

Силен интерес има и към обучението в университетите в Дания. Там обучението е безплатно, но пък жизненият стандарт е изключително висок. Около 800 евро е средномесечната издръжка на студент. От следващата учебна година датското правителство отпуска стипендии в размер на 700 евро за студенти, които работят и учат едновременно, пише в. „Монитор”.

Най-желаните специалности в чуждите университети са икономическите и компютърните.

Харесвани са също и хуманитарните специалности, като психология. Има интерес и към дисциплини, които не се предлагат в България – като спортен и музикален мениджмънт, посочва Христова.