​Бежанците отказват да работят в България, мечтаят да живеят от помощи назапад

15 трудови борси са организирани за бежанците от „Военна рампа” досега, работните места остават незаети, съобщи БиТиВи.

„Тук сме организирали поне 15 борси, на които се предлага работа, но се предлага работа, която вие знаете много добре за какво става въпрос - шивачи, шивачки, в кравеферми, овцеферми, земеделска работа. В малки цехчета и земеделска работа. Резултатът е, че изкарват максимум десетина дена и се отказват да работят. Заплатите, които предлагат, са от порядъка на 600-700 лева - плюс обучение, плюс квартира, плюс храна, което никак не е лошо, но на тях им се захваща”, заяви Пепи Джуренов, комендант на „Военна рампа”.

Най-нежелана за хората от Близкия изток е земеделската работа.„Аз съм образован човек и не бих работил физическа работа. На село аз какво ще работя? Синът ми е болен от диабет и трябва да има по-добър контрол. Работата, която съм работил в Сирия, ако ми се предложи, бих я приел. Там бях управител на ресторант в Дамаск”, разказва Абдул, един от бежанците в центъра.

Манталитетът на повечето чужденци, многото деца и традициите, според които жените не работят, правят средните за България заплати неатрактивни за тях. Повечето от тях смятат, че в България животът е неприемлив за тях и въпреки, че знаят финансовата ситуация в на страната желание им е да продължаваме на Запад.

Ако бежанците приемат работата ще трябва да напуснат „Военна рампа“ и да издържат семействата си сами.

„На тях целта им е основно да отпътуват за Западна Европа и да източват социалната система на Западна Европа. Да живеят от помощи”, смята Джуренов.

От „Военна рампа“ казаха още, че няма да има насилствено извеждане на хора, получили бежански статут.