​Пуснаха жандармерията срещу беззащитни роми

Кметът на Стара Загора купил гласовете на ромите срещу едно кебапче,, твърдят циганите

Жандармерия и роми влязоха в остър сблъсък в Стара Загора при опит да бъде съборено обявено за незаконно циганско гето.

Инцидентът се случи тази сутрин, след като кметът на града Живко Тодоров е издал заповед за събарянето на десетки къщи, в които живеят местни роми, където е изпратил тежка механизация за събарянето им. Ромите бяха блокирали с жив кордон достъпът на машините до домовете им. Това наложи намесата на жандармерия, която трябваше да ги отстрани, за да разрушат къщите им. Това обаче нагнети още повече напрежението в махалата. И двете страни влязоха в открит сблъсък. Жени и деца крещяха и викаха кметът да им даде обяснение.

На изборите кметът Живков Тодоров ни обеща да ги узакони, купуваше ни гласовете само за едно кебапче и едно кюфте, за да получи пак мандат. Сега искаме Живко Тодоров да дойде при нас и да ни даде обяснение, защо така постъпвате с нас, защо ни събаря къщите. Накъде ще отиде този народ, къде ще отидем да живеем, тук живеем от 20 години, протестираща млада жена.

При сблъсъците жандармерията изблъскваше ромите, заставайки между представителите на общината и протестиращите. Жени и деца са пред истерия, заканват се, че ще пребият с камъни кмета за това, че им събарят домовете.

В ефир кметът на Стара Загора Живко Тодоров уточни, че тези постройки са незаконни и решаването на проблема не може да бъде в това, да останат да съществуват. 

"Ромите тук палят всяка година гората, освобождават терени и си строят къщи, това е сериозен проблем", каза още Живко Тодоров. Според него, няма кмет на света, който може да узакони такива строежи. 

Камерите на Нова ТВ показаха как тежки машини разрушават къщите на местните роми, въпреки тяхното недоволство. Малко по-късно полицаите изведоха екзалтиран младеж, който кълнеше българските власти, отнели правото на ромите да живеят в къщите си, които сами са простроили.