​Лекарите плашат със съд Здравната каса

Провалът на управляващите да актуализират бюджета на Здравната каса отново взриви лекарското съсловие.

Днес Българския лекарски съюз (БЛС) в своя декларация призова всички болници в страната веднага да заведат съдебни искове срещу Здравната каса за дължимите им забавени суми. Лекарите пък да упражнят правото си на гражданско неподчинение и да организират ефективни протестни действия.

От съсловната организация са крайно възмутени от факта, че българските политици неглижират родното здравеопазване, като бавят процеса на актуализиране на парите на НЗОК.

Лекарите продължават да настояват финансовата институция да получи нужните й 328 млн.лв., а не предложените 225 млн.лв.

„Важното за политиците е да има избори, пък колко избиратели ще останат, няма значение", добави пред Дарик председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

Актуализацията на бюджета не е решение, когато в нея не се планират средства за медикаменти за домашно лечение, посочва д-р Цветан Райчинов:

„Ние сме преливащата система, като няма лекарства за домашно лечение, хората ще влизат в болница и ще има рязък ръст на хоспитализациите. Затова казвам, че това не е решение и отново се създава напрежение. Здравеопазването въобще не е тема за българските политици, само е нещо досадно, което - ако има как, ще премахнат изобщо".

Условието на лекарите е депутатите да успеят да гласуват актуализацията на бюджета на Здравната каса до края на тази седмица:

„Тя би трябвало още утре да влезе в зала, ако въобще има заседание, защото чувам, че ГЕРБ са категорични, че няма повече да влизат на заседание, ако не бъдат прегласувани два закона. Което не виждам как ще стане, така че мисля, че този парламент приключи".

От организацията добавят, че предстоят техни заседания, на които ще се обсъдят формите и начините, по които медиците ще реагират, в случай че актуализацията на бюджета на Здравната каса се проточи.