​СЕМ и ЦИК се споразумяха за обективно отразяване на предизобрата кампания

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съветът за електронни медии (СЕМ) подписаха споразумение за прозрачно и обективно отразяване на предизборната кампания за Европейски парламент, предаде „Фокус”.

Това са европейски избори. Апелирам и изразявам твърда увереност, че медиите в България ще покажат, че са европейски медии. Убедена съм, че няма да има нарушения, че европейската тема ще бъде основна в медиите и че на базата на това споразумение и този мониторинг след изборите ще можем да отчетем този резултат – че сме провели едни прекрасни европейски избори по европейски правила. Това заяви преди подписването на документа председателят на ЦИК Ивилина Алексиева.

От своя страна шефът на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов добави, че с този документ се подписва първи предвиден по закон мониторинг на медиите в предизборна ситуация. Досега СЕМ е извършвал подобен мониторинг във връзка със собствения си обществен ангажимент. Радостното сега е, че това ще се прави в строга институционална форма, изтъкна медийният експерт.

„Този мониторинг ще може да проследи в числа обвързаността на медиите с политическите субекти. Европейската препоръка настоява за равнопоставеност и балансираност при представянето на кандидатите. Интересно ми е да видя определени български медии, които през последната година имаха склонност да заемат откровени политически позиции, как и дали ще могат да се върнат към балансираността и равнопоставеността, които изисква добрият европейски тон. Много ще се радвам това да се случи, защото винаги досега в кампаниите големите медии са спазвали този европейски дух при представянето на кандидатите. Това е защита на свободата на хората, защото ако не диктуваш избори, а оставиш сами да избират, те са свободни, тъй като изборът е синоним на свобода. Медиите трябва да се погрижат за свободата на своите зрители и слушатели в предизборната ситуация. Надявам се, че ще можем да направим важни и окуражителни за нашата медийна среда изводи”, коментира шефът на СЕМ.