Още 5 години за личните лекари, за да придобият специалност

Така те ще могат да продължат работа с НЗОК

С 5 години удължиха гратисния период на личните лекари, за да придобият специалност по обща медицина. Такъв проект за промяна в Закона за здравето гласуваха министрите на заседание на кабинета вчера.

Ако той бъде приет и от депутатите, общопрактикуващите лекари, които към 30 юни не са взели тази специалност, ще могат да работят по договори със Здравната каса и занапред. Според закона сега гратисният им период за придобиване на специалността изтича след два месеца и половина. Това означава, че от 1 юли тези от тях, които нямат обща медицина, трябва да затворят кабинетите си. Те могат да преглеждат и лекуват пациенти, но само срещу заплащане, като частни доктори.

Всички български граждани да имат електронни здравни карти, а не амбулаторни картони, предвижда още проектът. В тях ще бъде събирана информацията за здравните осигуровки и най-необходимата информация като кръвна група и алергии. С четец лекарите ще влизат в електронните здравни досиета на болните, където ще вписват техните диагнози и лекарствата.

Изменението предвижда и създаването на здравно-социални патронажи, които да посещават тежко болните на легло по домовете им. В тях освен социални работници ще има медицинска сестра или лекар, ако се налага да им се слагат системи или инжекции.