Закусващите деца са по-добри в училище

Децата ни ядат нездравословно и спортуват малко

Според национално проучване на храненето и хранителния статус на учениците в България, едва 20,2% от от децата на възраст между 7 и 18 години консумират редовно (до 5 пъти седмично) пълнозърнести храни и закуски.

Същото изследване показва, че само около 50% от децата редовно консумират плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти. Наред с нездравословния модел на хранене при голяма част от децата в ученическа възраст се наблюдава ниска физическа активност.

Само 20-36% от момичетата и 37-47% от момчетата имат умерена до интензивна физическа активност от 60 минути почти всеки ден. Същевременно средно 40% от децата ежедневно стоят повече от 5 часа извън учебните занятия пред компютъра и телевизора.

През последните десетилетия се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението в България, включително и сред децата.

Според доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика един от съществените проблеми на общественото здраве през последните години е непрекъснато повишаващият се относителен дял на лица, включително и деца с наднормено тегло, което се свързва с повишен риск от развитие на редица хронични заболявания.

Въпреки че една от стратегиите за поддържане на нормално тегло и добро здраве е препоръката за редовно закусване, доц. Дулева допълва още, че при редица изследвания е установено намаляване на дела с всяка изминала година на хората, които закусват.

В Европа около 10-15% от децата не закусват редовно сутрин. Изследвания, проведени в Харвард показват, че лицата, които закусват редовно поддържат здравословно тегло и в тази група затлъстяването се среща 3 пъти по-рядко, отколкото при тези, които не закусват.

Учените считат, че закуската е най-важното хранене за деня и установяват, че консумирането на пълнозърнести храни на закуска повлиява благоприятно здравето в сравнение с други видове закуски.

Доц. Дулева допълва още, че закуската е важна за успешния старт на деня и тя трябва да осигури около 20-25% от необходимите на тялото енергия и хранителни вещества за деня. Тя оказва влияние върху представянето на децата в училище. Когато хапват сутрин, малчуганите показват по-добри резултати за запаметяване, усвояване на нови знания и умения, задържане на вниманието и повече креативност по време на учебния процес.

Освен разнообразно, препоръчително е храненето да бъде редовно, около 3-5 пъти дневно. Редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за по-добро храносмилане.

Затова и закуската е важна част от балансираното хранене, която подобрява умствената и физическа активност в сутрешните часове и осигурява енергия и хранителни вещества за нормално функциониране на органите и системите на човешкото тяло.

Добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание на захар, сол и мазнини, съчетани с мляко или плодов сок.